Activiteiten voor vrijwilligers

Afgelopen jaar organiseerden we verschillende bijeenkomsten voor vrijwilligers. Zoals een verdiepingsavond over euthanasie en palliatieve sedatie, een bijeenkomst om te oefenen met verplaatsingstechnieken, een informele brainstorm waar werving van vrijwilligers centraal stond en een training feedback geven aan de hand van onze uitgangspunten.

De verdiepingsavond over euthanasie en palliatieve sedatie in maart was druk bezocht. Ons bestuurslid Ad Waverijn, die tevens SCEN-arts (Steun en Consultatie bij Euthanasie in Nederland) is, hield een helder betoog dat hij illustreerde met indrukwekkende filmpjes. Aan bod kwamen vragen als : Is voor euthanasie een wilsverklaring altijd noodzakelijk en heb je er ook “recht”  op? Hoe gaat het in zijn werk en kun je altijd op je eigen dokter rekenen?  Is palliatieve zorg een alternatief voor euthanasie?  Wat is versterven? Uiteraard was er ook alle gelegenheid in te gaan op situaties die we in het hospice tegengekomen zijn.

Vrijwilligers in het hospice verrichten geen medisch-technische handelingen maar ondersteunen soms wel bij de verzorging van de gast. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het assisteren bij de transfer van bed naar rolstoel of toilet, of het verplaatsen in bed, zodat iemand prettiger ligt. De ‘technieken’ om dit zowel voor de gast als vrijwilliger op verantwoorde en prettige wijze te doen, zijn goed om regelmatig op te frissen. Pauline Tjepkema, ergo coach bij Omring, was eind november in het Hospice om te oefenen en vragen te beantwoorden van vrijwilligers die daar behoefte aan hebben.

In augustus waren we te gast bij natuurboerderij Plassendaal voor een informele brainstorm over het werven van nieuwe vrijwilligers. Onder het genot van een hapje en een drankje passeerden uiteenlopende ideeën de revue, waarvan we een aantal nu uit gaan voeren. Zo organiseerden we twee inloopbijeenkomsten voor geïnteresseerden onder het mom van ‘kom om een bakkie bij hospice Texel.’ Daar kwamen ruim zestig mensen op af, onder wie een aantal potentiële vrijwilligers. Voor herhaling vatbaar!

Dit najaar kregen ook de trainingen van Ina Vader een vervolg. Op vrijwillige basis begeleidt deze zeer ervaren trainer en coach ons bij het verder concretiseren van onze gezamenlijke uitgangspunten. Aan de hand van praktijksituaties bespraken we ons doen en laten in het hospice en oefenden met elkaar aanspreken en feedback geven. Erg nuttig en ook prettig om bij stil te staan.

Begin volgend jaar organiseren we weer een basistraining voor nieuwe vrijwilligers en een training over complementaire zorg. Zo hopen we onze gasten desgewenst nog beter te kunnen ondersteunen.