Douwe Kooiker, duizendpoot met 2 rechterhanden

In 2025 bestaat het Hospice Texel 10 jaar. Wij zullen dan extra stilstaan bij het feit dat het hospice door de jaren heen een niet weg te denken plaats heeft gekregen in de Texelse samenleving. Een plek waar mensen in hun laatste levensfase aandacht en palliatieve zorg krijgen - waarbij de wensen en behoeften van de gast  centraal staan. De inzet van een grote groep vrijwilligers - ruim 70 - is hierbij cruciaal.

Een vrijwilliger van het 1ste uur is Douwe Kooiker, 75 jaar geleden geboren in Huizen. Hij is de huismeester van het hospice. Een functie waar hij min of meer toevallig is ingerold nadat hij in 2015 bij Rosa Harbers (Texels Welzijn) informeerde of er behoefte was aan iemand die onderhoud kon plegen aan rollators. In die behoefte bleek Texel reeds te zijn voorzien. Rosa vertelde over het hospice in wording en dat men op zoek was naar iemand die bij het opstarten kon helpen - liefst met technisch- en organisatorisch inzicht. Met 44 jaar ervaring bij de marine, waarbij hij had te maken met allerlei facetten van technisch werk (binnen en buiten Nederland), waarbij hij uitdagingen met nieuwe innovatieve technieken niet uit de weg ging, was snel duidelijk dat hij deze nieuwe uitdaging niet aan hem voorbij kon laten gaan.

Bij hulp met het opstarten is het niet gebleven. Douwe is nog steeds actief bij het hospice.
Als je De Dikke van Dale er op na slaat, dan wordt daarin kort aangegeven wat een huismeester is. Natuurlijk is een woordenboek er niet voor om een uitvoerige woordomschrijving te geven, maar slechts ‘conciërge, huisbewaarder’ dekt in het geval van Douwe bij lange na niet de lading. Er is door hem heel wat pionierswerk verzet toen het hospice nog een ‘kaal’ huis was. Hij dacht onder andere mee over de aanschaf van pager-zenders (alarmsysteem voor gasten en vrijwilligers in het hospice), over verlichting, radio’s in de gastenkamers, zonnepanelen, warmtecollectoren etc. Bij de marine was Douwe gewend om werklijsten/handleidingen/werkinstructies te schrijven.

Deze werkwijze past hij tot op de dag van vandaag nog toe. In goed bijgehouden mappen in het hospice vind je informatie over de werking van diverse apparaten die in het hospice aanwezig zijn. Verder staan er op PinkBee (communicatiesysteem voor coördinator en vrijwilligers) diverse filmpjes waarop hij uitleg geeft – bijvoorbeeld over een hulpmiddel bij een gastenbed, het plaatsen van hordeuren, de airco etc. Ook geeft hij aan de vrijwilligers van het hospice in kleine groepjes uitleg over ontruiming bij calamiteiten.

Boven in zijn werkruimte hangen lijsten waarop nauwgezet wordt bijgehouden wanneer hij, ter voorkoming van legionellabesmetting, de waterleidingen heeft doorgespoeld, de filters van het luchtventilatiesysteem zijn gereinigd etc. Hij smeert scharnieren van kasten, controleert de werking van rookmelders, vervangt lampen, houdt bij of de juiste container op de juiste dag aan de weg staat, lost storingen op. Hij schakelt CVI en IBS in als er onderhoud moet worden gepleegd of wanneer hij zelf een storing niet kan oplossen (dat is zelden!). De onderhoudsbedrijven zijn vrij flexibel in het plannen van hun werkzaamheden in het hospice. Er wordt (waar mogelijk) rekening gehouden met de gasten die er verblijven. Douwe vertelt dat deze flexibiliteit van de bedrijven best eens benadrukt mag worden.
Douwe is een vaste rots in de branding die je te allen tijden kunt benaderen. Soms is een antwoord op afstand voldoende, maar hij komt een euvel ter plekke oplossen als dat is gewenst. Kortom hij is een man die graag zijn technische- en organisatorische kennis inzet.

En dat doet hij niet alleen bij het hospice. Sinds 1991 is hij kerkrentmeester van de Burghtkerk in Den Burg. Hij zorgt voor financiële en materiële zaken, is een van de vrijwilligers achter het Tessels kerkblad, hij onderhoudt de kerkwebsite, doet de ledenadministratie van het kerkblad en springt bij als koster. Hij zorgt onder meer dat de uitvoering van de Matthäus Passion organisatorisch en technisch goed verloopt. Is betrokken bij (financiële) activiteiten rondom de Zomerkerk, bij diensten omtrent rouw en trouw, het aanpassen van de liturgie voor de kijkers thuis. Hij zorgt dat kerkdiensten op afstand gevolgd kunnen worden via het internet, houdt in de gaten dat het geluid zo optimaal mogelijk uit de luidsprekers komt, etc. Gelukkig zijn er de nodige vrijwilligers die daarbij een flink handje helpen.

In april 2022 is hij koninklijk onderscheiden met een lintje voor zijn inzet op velerlei gebied.
Het hospice hoopt nog lange tijd gebruik te mogen maken van zijn inzet – wij zijn blij met deze duizendpoot met 2 rechterhanden.

Door Janny Huizinga-van der Wurff

Contact

Stichting Hospice Texel
Anne Frankstraat 32
1791 DT Den Burg 

0222 728132
info@hospicetexel.nl

Uw hulp is nodig

Wilt u ons steunen? U kunt een donatie overmaken via onze website.

Inloggen