Het hospice is twee gemotiveerde bestuursleden rijker, te weten: Gertha Wessels en Jan Klok. Een nadere kennismaking werd een geanimeerd gesprek over passies, levenservaring en het willen bijdragen aan de mooie plek die het hospice is voor mensen die afscheid gaan nemen van het leven of een dierbare.
Toen Gertha als middelbare scholier hoorde van het bestaan van de opleiding Grafische Vormgeving wist ze direct dat haar talenten daar tot bloei konden komen. Als geboren Texelse vertrok ze naar Amsterdam voor studie en werk, maar de vriendengroep van Texel bleef in stand en bleef trekken. Op haar 30e werd ze met het krijgen van een woning weer naar Texel gelokt. 'Op Texel is altijd werk' is haar ervaring, dus werkte ze in de horeca, bij een textieldrukkerij en als huisschilder, terwijl ze bouwde aan haar bedrijf van grafisch vormgever. Een gestage groei werd versterkt door samenwerkingsverbanden, zoals met de Webjongens, wat leidde tot grote boeiende projecten. Inmiddels heeft Gertha weer kantoor aan huis en wisselt zij dat in coronatijd af met werken in de tuin en het er op uit trekken met de hond.
Jan fietste voor de middelbare school en de studie Farmacie dagelijks vanuit Sappemeer naar de stad Groningen. Geboeid door de wetenschappelijke kant overwoog hij op zijn 25e de aanvullende opleiding tot ziekenhuisapotheker of promotieonderzoek in Groot-Brittannië en Schotland. Het werd een ander eiland: Texel. Daar begon Jan als tweede apotheker en in 2000 nam hij het bedrijf over. Op de dag dat de oudste zoon van Jan en Titia ter wereld kwam, werd ook de overname van het pand en de apotheek getekend bij de notaris. Een hectisch begin dat een voorbode bleek te zijn voor de zes jaren die volgden. Toen in 2006 Henri Venema mede-eigenaar werd konden taken en eindverantwoordelijkheden worden verdeeld. Er ontstond ruimte om naast het werk vrijwilligerswerk te gaan doen buiten de muren van de apotheek. Het werd de Texelse brandweer en bestuurslid van stichting Tesselhuus.
Zijn affiniteit met het hospice bestaat al langer. Als apotheker is al hij nauw betrokken bij de verzorging van de palliatieve sedatie. “Het is zo mooi dat er een huis is, waarin er een enorme zorg wordt geboden in een fase die zo heftig is voor de gast en hun naasten. Ik zie in mijn praktijk mensen die hier perfect verzorgd zouden kunnen worden, waardoor ze zich kunnen overgeven aan dat wat belangrijk is: bewust meemaken van het afscheid. Ik snap ook dat de keuze voor het hospice moeilijk kan zijn”.
Gertha voegt toe, dat het mede daarom zo belangrijk is, dat Texelaars het huis leren kennen. Ze heeft negen maanden de zorg voor haar moeder gedeeld met haar broer en twee zussen, toen er nog geen hospicezorg op Texel bestond. Nu merkt ze soms dat mensen van haar generatie, die ook met hun rol van mantelzorger te maken gaan krijgen, niet genoeg weten over het hospice. Zij wil zich dan ook graag richten op de bekendheid en de laagdrempeligheid van deze mooie voorziening. Iedereen zou moeten weten hoe het is; perfecte zorg op maat gericht op het comfortabel maken van een heftige periode in het leven, waar elke mens mee te maken gaat krijgen.
Ze eindigen met het opsommen van alles wat tot nu toe kenmerkend is voor het bijzondere maatwerk waar ruimte voor is in het hospice. Wilt u nog een haring proeven? Dan wordt die voor u gehaald. Wilt u uw kat bij u houden? Dat wordt geregeld. Nog een keer een paard ontmoeten? Een rondje rijden langs de dierbare plekjes op Texel? Het is mooi om daaraan bij te dragen. En dat gaan ze dus doen. Welkom Gertha en Jan!